DOBRO JE VEDETI

Naše izkušnje, kakšna je dobra diatonična harmonika.

Freitonarca mora biti lepa, da ima dober zvok in takšna, ki takoj »sede« v roke.

Kaj pa rabi dobra harmonika?

OHIŠJE HARMONIKE

Diatonična harmonika ni akustični strunski instrument kot kitara, kjer korpus ustvarja zvoke. Pri harmoniki glas ustvarjajo glasilke skupaj z glasovnicami in ohišje kot takšno tudi v višjih harmonijah ne vpliva na kvaliteto zvoka. Za ohišje je pomembno, da je dimenzijsko natančno izdelano. Za ohišje je pomembno, da lepo izgleda, je čvrsto  in zrakotesno. Površina ohišja mora biti še posebno dobro pobarvana saj veliko harmonik dočaka visoko starost. Kvaliteta barvanja ima velik vpliv na všečnost in na življenjsko dobo harmonike. Uporabljamo visoko kvalitetne barve na vodni osnovi. Nanašamo jih v 7 slojih. Površina harmonike je potem polirana ali zadnja leta v mat izvedbi. Ne uporabljamo voskanja ker to ne zagotavlja lepega ohišja skozi dolgo življensko dobo harmonike.

MEH HARMONIKE

Ali ima 14 ali 15 gub ne vpliva na igranje. Če je leva roka vedno »prekratka« to ni problem v gubah meha ampak v izdelavi in tesnenju le tega.

GLASILKE

Zvok proizvajajo glasilke, ki so s posebno mešanico voskov pritrjene na glasovnice. Sklop glasovnica – glasilke pa ustvarjajo zvok. Pomembna je kvaliteta glasilk in natančnost izdelave glasovnic. Za glasovnice je pa zelo pomembna kvaliteta lesa. Za naše harmonike uporabljamo kvalitetno visokogorsko smreko, ki lepo poje, je pravilno žagana in naravno sušena. Zelo pomembno je uglaševanje harmonike oz. mojster, ki to zna narediti. Tremolo se lahko prilagodi željam kupca. Kvaliteta glasilk direktno vpliva na porabo zraka pri igranju. Boljše so glasilke lažje se igra. Najboljše so A’mano glasilke. Na barvo zvoka ima velik vpliv tudi pokrov tipk. Kovinski ali leseni pokrov da značilni zvok harmonike. 

DISKANT IN BAS MEHANIKA

To sta dva zahtevna mehanizma, ki morata biti zelo kvalitetno načrtovana in pravilno sestavljena. Dobra mehanika se pokaže po letih igranja. Mehanika, ki dobi zračnost po prvem letu igranja ni veliko vredna. Vsak igralec to čuti pod svojimi prsti.

BASNE TROBENTE IN BASI

Število trobent in njihova lega na basni strani ne vpliva na zvok harmonike. So bolj dekoracija, saj brez njih ni prave »auspuharice«. Število in material trobent vpliva na težo basnega dela, kar vsak igralec močno čuti pri igranju. Basna glasovnica mora imeti leseni del pravilno izveden, da zagotavlja kvalitetne in močne base. Jakost basov se lahko poveča z vgradnjo najboljših TURBO basov. Prav ti basi so izdelani z računalniškimi stroji in imajo manjšo porabo zraka. Zradi večje debeline pa močnejši zvok.

TEŽA HARMONIKE

Prav pri teži harmonike se vidi kvaliteta dela. Lažja je harmonika manj obremeni hrbet igralca. To se zelo pozna pri urah igranja in na tvojem hrbtu. Nam uspe narediti harmoniko BP 338 37+3 (harmonika brez oprtnih jermenov) s kovinsko opremo za 6,8 kg.  Enak model iz programa NATURA LES pa ima samo 6,2 kg. Toliko zniža težo lesena oprema harmonike.

Take so naše izkušnje pri izdelavi harmonik. Imam že 30 let izkušenj in ekipo ljudi, s katero delamo že 20 let skupaj. To je pa recept za dobro harmoniko. Vse se pa da preizkusiti. Pred nakupom harmonike si vzemite čas in jih preizkusite več skupaj naenkrat in primerjajte kvaliteto. 

Preddvor, 26.4.2021                                                                         Branko Poličar